Cena emisních povolenek v evropském systému obchodování EU ETS v pondělí poprvé od 1. července překonala hranici 90 EUR/t, v úterý přitom cena rostla dál a včera se přiblížila rekordním hodnotám z počátku letošního roku. Za růstem cen stojí několik faktorů, jako například snížené objemy aukcí a nízká likvidita v období letních měsíců.

Referenční kontrakt EUA na prosinec 2022 v pondělí dosáhl hodnoty 90,19 EUR/t, následně ale poklesl na 89,47 EUR/t, což je o 0,6 EUR/t více než při pátečním vypořádání na burze Ice Endex. O strmém nárůstu ceny uhlíku na evropském trhu a důvodech pro toto navýšení informoval server Montel News.

Cena povolenky přitom ještě kolem 25. července oscilovala na úrovních okolo 76 EUR/t. Co se týče nabídky, EEX bude tento měsíc dražit pouze 24,1 mil. kusů EUA, což je méně než 42,6 mil. kusů v červenci, jelikož během sprna bývá objem aukcí tradičně omezen na polovinu. Cena na evropském trhu s uhlíkem tak bude v nadcházejícím období ovlivňována spíše technickými faktory, jak dle Montel uvedli analytici společnosti ClearBlue Markets. Klíčovou rezistenci pro kontrakt z 22. prosince stanovili na 90,32 EUR/t a podporu na 85,52 EUR/t.

emisní povolenky

„Pokračující vlna veder nadále vyvolává obavy o logistiku dodávek energie v Evropě,“ jak uvedl Tom Lord ze společnosti Redshaw Advisors. „Pokud budou tyto problémy pokračovat, mohli bychom být svědky situace, kdy se bude energie doslova přidělovat, což ovlivní vývoj ceny uhlíku.“

Dalším faktorem, který má dopad na ceny povolenek, je prudký nárůst cen plynu v Evropě v posledních několika měsících. Ten byl podnícený ruskou válkou na Ukrajině a omezením toků plynu do Evropy. To přimělo řadu výrobců elektřiny spalovat více uhlí, které vypouští více emisí než zemní plyn, čímž se navýšila i poptávka po emisních povolenkách.

Zdroj: oenergetice.cz