Evropa bude pravděpodobně nucena podepisovat dlouhodobé smlouvy na dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG), zejména pak s americkými developery. Alespoň se tak domnívají experti oslovení zahraničním portálem Montel. Dlouhodobé smlouvy zajistí ekonomiku nových projektů a související rozvoj exportních LNG terminálů. Rusko totiž není možno nadále považovat za spolehlivého dodavatele plynu či ropy, jelikož dodávky energetických komodit využívá dle vrcholných zástupců EU jako politickou zbraň. Dosud však Evropa s ohledem na své klimatické cíle s podpisy váhá.

Dva roky nazpět se trh s LNG nacházel v krizi. Pandemie COVID-19 zapříčinila pokles hospodářské aktivity a s ním související snížení poptávky po energetických komoditách. Výsledkem byla tvorba zásob (u plynu a ropy), která stlačila jejich ceny na historická minima.

Mnoho finálních investičních rozhodnutí bylo proto na trhu s LNG pozastaveno a odloženo. Není proto divu, že nyní investoři při extrémních cenách plynu chtějí využít příležitosti a zajistit si cenu dlouhodobě dopředu.

LNG tanker

„Bez nich [dlouhodobých smluv] nemůžete odemknout potenciál LNG. Myslím, že si to Evropa uvědomí s ohledem na bezpečnost dodávek,“ řekl Sindre Knutsson z konzultantské společnosti Rystad.

Nelze však očekávat cenové úrovně panující během pandemie. Dle Knutssona si Evropa, respektive její společnosti mohou zajistit dlouhodobé kontrakty okolo 9 USD/MMbtu (cca 30,7 EUR/MWh). V porovnání se současnou situací, kdy se cena příštího měsíce na nejvíce likvidním bodu v Evropě, nizozemském TTF, obchoduje i za 70 USD/MMbtu jsou nicméně ceny diametrálně jinde. Předpokladem je další rozšiřování importní kapacity – LNG terminálů a na ně navazující infrastruktury.

Do roku 2026 by se americká exportní kapacita LNG měla navýšit o 40 %. Masivní rozvoj plánují I další státy – například Katar. O dodávky LNG, včetně těch dlouhodobých, mají zájem rovněž asijští kupci – především Japonsko a Čína. Evropa přesto doposud s podpisem dlouhodobých smluv otálí.

„Stále existuje neochota podepisovat dlouhodobé kontrakty,“ prohlásil směrem k Evropě výkonný ředitel amerického dodavatele LNG Tellurian.

Dodavatelé požadují i 15 až 20leté kontrakty s počátkem od roku 2026. To může odporovat klimatickým plánům a záměrům EU.

Zdroj: oenergetice.cz