Jako první na Slovensku ve Velkých Kapušanech zahájila společnost Eustream výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů energie (OZE). Společnost se zapojila do iniciativy Evropská vodíková páteř, která plánuje do roku 2040 vytvořit síť téměř 40 tisíc kilometrů vodíkových potrubí spojujících 21 evropských zemí.GreenHydrogen Wikipedia 1

Podpora vodíkové dopravy

Podle generálního ředitele společnosti Eustream Rastislava Ňukoviče plánuje slovenský provozovatel přepravní sítě plynu využít vyrobený zelený vodík jako plyn pro pohon kompresorových turbín.

„Chceme přispět k dekarbonizaci mezinárodní dopravy a učinit tak důležitý krok v našem plánu být 100% připraveni na budoucí přepravu obnovitelných a nízkouhlíkových plynů. Kromě podpory dekarbonizačních cílů jde také o další technologický a strategický rozvoj kompresorové stanice na východě Slovenska,“ uvedl Ňukovič.

Přeshraniční projekt

Eustream je slovenský přepravce zemního plynu, který provozuje přepravní síť sestávající ze čtyř až pěti paralelních plynovodů spojujících Ukrajinu s Českou republikou, Rakouskem, Maďarskem a brzy i Polskem. Společnost se stala součástí iniciativy Evropská vodíková páteř, jejímž cílem je podpořit budoucí trasy vodíkové dopravy v Evropské unii.

Iniciativa plánuje do roku 2040 vytvořit síť téměř 40 tisíc kilometrů vodovodních potrubí spojujících 21 evropských zemí. „Slovenská část představuje důležitý příspěvek k této iniciativě, který umožní budoucí přepravu vodíku potenciálně dodávaného z Ukrajiny nebo jiných přeshraničních toků,“ uvedla společnost Eustream.

„Robustní přepravní systém společnosti Eustream nabídne flexibilní a nákladově efektivní možnost přepravy zelené energie na evropské trhy. Naším plánem je 100% připravenost na vodík a významný příspěvek k cílům EU v oblasti dekarbonizace,“ uzavřel Ňukovič.

Zdroj: Solarninovinky.cz