Biometan může do roku 2030 nahradit zemní plyn ve čtvrtině domácností v Česku. 150 až 200 bioplynových stanic přejde právě na výrobu biometanu, kterého budou dohromady vyrábět 500 milionů metrů krychlových ročně. Podle odborníků jde o náročný ale dosažitelný cíl. 

„Biometan nabízí novou možnost, jak efektivně využívat bioplyn, a v budoucnu bychom touto technologií rádi nahradili část výroby elektřiny z bioplynu. A to zejména tam, kde se při výrobě elektřiny a tepla nedaří teplo efektivně využít,“ řekl Jan Habart z CZ Biom.

FIH7e8f33 e BIOPLYN idnes 1
Schéma výroby biometanu. Zdroj: EFG/iDnes.cz

„V saldu českého zahraničního obchodu by půl miliarda metrů krychlových biometanu ušetřila asi tři miliardy korun za nákup zemního plynu z dovozu,“ doplnil předseda KOZE Štěpán Chalupa.

Dosažení takového cíle je možné také podle odborníků, které oslovila ČTK. Podle nich půjde ale o nelehký proces. 

„Jde o náročný, ale dosažitelný cíl, protože se opírá o již existující infrastrukturu v ČR – to je vysoký stupeň plynofikace a zkušenosti s provozem bioplynových stanic,“uvedl analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Míní, že hnacím motorem budou především závazky ČR v oblasti čisté mobility. 

„Biometan ve formě bioCNG se ukazuje jako ekonomicky schůdnější než výroba jiných biopaliv druhé generace, které by měly postupně nahradit současná kontroverzní biopaliva vyráběná z řepky a dalších zemědělských plodin,“ dodal.

Podle předsedy Rady Českého plynárenského svazu Martina Slabého jde v horizontu pouhých deseti let o odvážný odhad. 

„Nicméně není to nemožné, ale bude to velká výzva pro všechny strany. Pro stát, který musí nastavit systém spravedlivé a stabilní podpory pro výrobce a pravidla pro obchodníky a zemědělce. Pro výrobce, kteří musí investovat do nových technologií a stát se transparentním účastníkem trhu s plynem. Pro plynaře, kteří musí využití biometanu proaktivně prosazovat a technicky připravit,“ uvedl.

Tento text využívá zpravodajství ČTK.