Větrná energetika by měla hrát klíčovou roli při plánech jednotlivých států na dosažení uhlíkové neutrality. Podle analytiků z BloombergNEF (BNEF) bude letos ve světě poprvé instalováno více než 100 GW nového výkonu, konkrétně 106 GW, z čehož 13,4 GW budou tvořit zdroje umístěné na moři. 

Analytici z BNEF odhadují, že díky ambiciózním dekarbonizačním plánům Číny a rychle rostoucímu sektoru offshore větrných elektráren bude do konce této dekády uvedeno každý rok do provozu více než 100 GW nového výkonu větrných elektráren.

Aktuální výhled je přitom výrazně optimističtější než prosincová verze, kdy hlavní příčinou je oznámený cíl Evropské unie zaměřený na zrychlení rozvoje větrných elektráren, které mají pomoci snížit závislost na ruském zemním plynu.

Snímek obrazovky 2022 07 04 v 13.53.51

Čína by měla podle BNEF dominovat jak na poli větrných elektráren umístěných na pevnině s 54% podílem na novém instalovaném výkonu v období 2022-2030, tak na poli offshore větrných elektráren.

Právě v oblasti elektráren umístěných na moři očekává BNEF v následujících letech prudký růst celkového instalovaného výkonu, který by se měl do roku 2035 dostat přes hranici 500 GW. To je zhruba desetinásobek stávajícího globálního instalovaného výkonu těchto zdrojů.

Snímek obrazovky 2022 07 04 v 13.54.09

„Mnoho zemí zvýšilo letos své ambice v oblasti offshore větrných elektráren, aby snížilo závislost na dovozu energie a podpořilo dosažení klimatických závazků. Překlopení těchto zvýšených cílů do reality bude nicméně záviset na eliminaci úzkých míst, jakými jsou například protahující se povolovací procesy,“ dodal BNEF.

Zdroj: oenergetice.cz