Ředitelka sekce investic Schroders Plc si myslí, že je momentálně výrazně více peněz v omezeném sektoru klimaticky zodpovědných investic, než kvalitních možností, kam je uložit. Klienti si tak musí být vědomi potenciálního rizika přeplácení.

„Klienti chtějí investovat tak, aby snižovali emisní zátěž. Na trhu však není zas až tolik příležitostí,“ řekla v rozhovoru Johanna Kyrklundová, CIO londýnského fondu spravujícího téměř 1 bilion eur. Dále doplnila: „Není moc příležitostí, kam investovat, a to může vytvořit bublinu.“
Kyrklundová je první, kdo tvrdí, že některá zákoutí ESG trhu mohou být předražená, protože investoři směrují víc peněz než kdy dříve do aktiv, která slibují plnění standardů udržitelnosti.

„Pro ekonomickou aktivitu není nic důležitějšího, než energetická transformace“

Johanna Kyrklundová
esg
ESG – zodpovědné investování

Současně to však vypadá, že díky politickým, regulačním i tržním vlivům ESG trh i nadále poroste. Bloomberg Intelligence odhaduje, že v roce 2025 dosáhne trh hodnoty 45 bilionů eur. Což by celkově představovalo asi třetinu všech spravovaných aktiv.

„Pro ekonomickou aktivitu není nic důležitějšího, než energetická transformace,“ myslí si Kyrklundová a pokračuje: „Tento proces ovlivní politiku, ekonomiku a všechno ostatní.“

BlackRock Inc, největší světový správce aktiv, loni předpověděl „ohromný přesun“ investic do ESG fondů. Také nedávno sdělil investorům, že finanční trhy teprve začínají zohledňovat možné následky globální změny klimatu, což ovšem vytváří investiční možnosti i v odvětvích zabývajících se zemním plynem a ropou.

Pro ty investory, kteří jsou ochotni vložit peníze i do tak zvaných přechodných aktiv se otevírají nové sektory ESG trhu, což snižuje riziko vytvoření bubliny. Kyrklundová tvrdí, že „investiční vesmír“ ESG aktiv se v podstatě „rozpíná velice rychle“.

„Nehodláme jít cestou vylučování (nevyhovujících aktiv pozn. redakce). To by se rovnalo podkopávání našeho portfolia. Aktivní vlastnictví je podle nás lepší cesta kupředu a tou se chceme vydat.“

Pozn. redakce:
Aktivní vlastnictví (anglicky active ownership) je využívání pozice vlastníka a práv z ní plynoucích k ovlivňování chování a aktivit společnosti, do které bylo investováno.

Zdroj: Loukia Gyftopoulou, Bloomberg.com