Will Danoff sedí za kormidlem fondu Fidelity Contrafund a již více než 30 let svým klientům spravuje aktiva v hodnotě celkem 230 miliard dolarů. Jak se dnes snaží oslovit mladé obchodníky z Robinhoodu a proč se zbavil většiny akcií Tesly?

Jeho historický track record není vůbec špatný. V posledních třech dekádách, kdy se staral o investiční kapitál svých klientů, se mu každoročně podařilo v průměru o 3 % porazit index S&P 500 a i letos mu výrazně utekl, jelikož jeho portfolio letos hlásí zhodnocení o 21 %.

Aby taky ne, když mezi jeho aktuálně největší držené pozice patří technologičtí velikáni Amazon, Facebook, Microsoft, Apple a Alphabet.

Za svou dlouhou kariéru však zatím nikdy neviděl stejný  „demografický problém“, jakému dnes podílové fondy dle jeho názoru čelí. Odkazuje tím na masivní příliv nových mladých intradenních obchodníků, kteří již nemají zájem, aby jim peníze spravoval nějaký investiční manažér ve fondu, ale raději si skrz mobil sami otevřou obchodní účet například skrz Robinhood a pustí se do investování na vlastní pěst.

„Potřebujeme začít cílit na mladé lidi z Generace Z a rovněž na ještě mladší generace. Naštěstí si myslím, že zrovna naší aplikaci se to poměrně dobře daří,“ řekl v nedávném interview pro Bloomberg Will Danoff. „Ale je pravdou, že typický člen Generace Z dnes nemá příliš velký zájem vkládat peníze do nějakého podílového fondu.“

Fond láká mladé na ESG investice

„Když jsem v roce 1990 začínal, bylo na trhu 260 akciových fondů, dnes jich jsou tisíce,“ popsal investiční manažér. „Zároveň máte na trhu tisíce hedgeových fondů. A pak miliony investorů na Robinhoodu.“

Jak tyto mladé lidi přesvědčit, aby mimo vlastní portfolio zvážili investici do fondu? Fidelity Contrafund se dnes dle Danoffa mimo jiné snaží hledat zajímavé společnosti v segmentu společensky odpovědného investování neboli ESG. Na ten dnes mladá generace, jež výrazně více než ty předchozí řeší ekologii a dopady byznysových činností na životní prostředí, slyší.

„Mám v portfoliu řadu společností, kterým výrazně záleží na naší zemi. Snaží se být maximálně šetrné k životnímu prostředí a je jim jasné, že učinit i ekologicky zaměřené investory spokojenými se jim ve výsledku rozhodně vyplatí,“ popisuje Danoff dnes stále populárnější segment ESG investic.

Dalším segmentem, na nějž se jeho fond nyní intenzivně zaměřuje, jsou společnosti, jež přímo benefitují ze skutečnosti, že stále více lidí pracuje z domova. Zároveň dnes v jeho portfoliu nenajdete žádné odvětví, které bylo silně zasaženo pandemií koronaviru (jako aerolinky či hotely).

Promarněná Tesla

Když se interview stočilo na Tesla a její letošní výkonnost, Danoff si posteskl, že s Teslou udělal chybu. Dřív v ní držel nemalou pozici, avšak v letech 2017 a 2018 se velké části zbavil, neboť měl dle svých slov pochybnosti o tom, že se automobilce podaří dostat do zisku. Dle jeho odhadů jej tento špatný úsudek na ušlém zisku stál přes 10 miliard dolarů.

„Byla to [prodej Tesly] bez diskuze chyba. Ale chyby jsou součástí každého byznysu… a musíte se z nich umět poučit. Měl jsem si tehdy lépe rozmyslet, jestli bych byl ochoten držet Teslu na dalších 10 let,“ řekl Danoff, který odhaduje, že za deset let již budou všechny nové prodané vozy buď elektromobily nebo hybridy. „Neměl jsem tak razantně snižovat svou pozici. Elon Musk je výborný manažér a zatraceně chytrý člověk,“ dodal.

Jinou významnou akcie, z níž neubral ani píď i přesto, že se jí v poslední době až tolik nedaří, je Berkshire Hathaway, která působí v jistém kontrastu ke zbytku jeho portfolia, v němž se to jen hemží technologickými firmami. Jak to?

„Mám rád společnosti, jež jsou ve svém segmentu na špici. Mám rád společnosti, které stále vedou jejich původní zakladatelé. A Warren Buffett je stále poměrně dost podnikavý. Není asi pro každého, ale je to velmi racionální muž a je pravděpodobně tím největším investorem posledního století. Jde o skvělou protiváhu ke všem mým technologickým pozicím,“ uzavřel Danoff.

Zájemci se na celý rozhovor mohou podívat tady:

Autor: Tomáš Durčák, Warengo