Jako významná se mi jeví otázka, zda ESG firmy svou výkonností překonávají tržní průměr v delším období, argumentuje Ondřej Martínek, analytik společnosti Patria.

Za vyšší výkonností uvedených fondů bych hledal jejich sektorové složení. ESG společnosti pocházejí nejčastěji z odvětví jako jsou technologie, vývoj softwaru nebo farmacie, tedy z odvětví „nové“ nebo „znalostní“ ekonomiky. ESG firmy jsou méně „průmyslové“, spotřebovávají minimum pevných vstupů a jejich přidanou hodnotou jsou spíše inovativní myšlenky založené na vědě a výzkumu.

Virus však nejvíce poškodil sektory spojené s cestováním a dopravou (omezil fyzický pohyb lidí) a na to napojenou těžbu ropy nebo výrobu automobilů, tedy sektory svázané se spotřebou fosilních paliv, které většinou ESG firmy nezahrnují, respektive ani nemohou.

Čtěte také: Přivítejte biometan!

Relativně více se také virus podepisuje na tradičních průmyslových sektorech jako je strojírenství nebo již zmíněné automobilky, které pracují s vysokou operační pákou. V těchto případech se často musel zcela zastavit provoz. Nákladné výrobky těchto společností jsou navíc v krizi méně poptávány.

Podle mého názoru tedy rozhodla spíše náhoda. Kdyby namísto koronaviru svět postihl podobně nebezpečný kybervirus, mince by mohla dopadnout obráceně a více by trpěla „nová ekonomika“.

Z toho důvodu se mi jako významnější jeví otázka, zda ESG firmy svou výkonností překonávají tržní průměr v delším období. Možná námět na příští diskuzi?