Globální investice do obnovitelných zdrojů energie (OZE) dosáhly v prvním pololetí letošního roku rekordních 226 miliard USD. Více než polovinu z této hodnoty tvořily investice do solárních elektráren, které vzrostly meziročně o 33 % na 120 mld. USD. Vyplývá to z dat zveřejněných zahraničním serverem BloombergNEF (BNEF).

Podle výzkumníků z BNEF odráží růst investic do obnovitelných zdrojů navyšující se poptávku po dodávkách „čisté“ energie, které pomáhají bojovat s probíhající globální energetickou a klimatickou krizí.

Investice do velkých a malých solárních projektů vzrostly na rekordních 120 mld. USD, tedy o 33 % ve srovnání s prvním pololetím 2021. Investice do větrných projektů vzrostly proti prvnímu pololetí 2021 o 16 % na 84 mld. USD.

„Oba sektory čelí v poslední době jak rostoucím nákladům na klíčové materiály, jako jsou ocel a polykrystalický křemík, tak problémům dodavatelského řetězce a rostoucím nákladům na financování. Přesto dnešní čísla ukazují, že chuť investorů je větší než kdy jindy, a to i díky velmi vysokým cenám elektřiny, které jsou dnes viděny na mnoha světových trzích,“ uvedl BNEF.

Vývoj investic do obnovitelných zdrojů energie podle regionů. (AMER = USA a Latinská Amerika, EMEA = Evropa, Blízký východ a Afrika, APAC = Asie a Tichomoří).
Vývoj investic do obnovitelných zdrojů energie podle regionů. (AMER = USA a Latinská Amerika, EMEA = Evropa, Blízký východ a Afrika, APAC = Asie a Tichomoří).
Zdroj: BNEF

Obzvláště velký růst byl podle dat BNEF zaznamenán v Číně, a to jak u solárních, tak větrných projektů. Zatímco investice do velkých solárních elektráren v prvním pololetí letošního roku činily 41 mld. USD (meziroční růst o 173 %), investice do nových větrných zdrojů dosáhly 58 mld. USD (meziroční růst o 107 %).

„Zelená infrastruktura je nejvýznamnější investiční oblastí, na kterou Čína spoléhá ve snaze podpořit svou slabou ekonomiku ve druhé polovině roku 2022. Trend růstu investic navazuje na strategii Číny spočívající ve výstavbě nové výrobní kapacity v obnovitelných zdrojích, která má nahradit stávající uhelnou flotilu. Čína je na dobré cestě k dosažení cíle 1200 GW instalovaného výkonu větrných a solárních elektráren do roku 2030,“ uvedl Nannan Kou, vedoucí analýz čínského trhu v BNEF.

Výzkumníci z BNEF dodali, že prudký růst byl zaznamenán také v sektoru offshore větrných elektráren, když investice do těchto zdrojů vzrostly meziročně o 52 % na 32 mld. USD. Tento sektor je tak dle BNEF na cestě k růstu celkového instalovaného výkonu z 53 GW na konci roku 2021 na 504 GW v roce 2035.

Zdroj: oenergetice.cz, Bloomberg