Ačkoliv má John D. Rockefeller pověst byznysmena s povahou a soucitem žraloka, opak je pravdou. Právě tento významný finančník začal mezi prvními prosazovat myšlenku, že investice mají mít svou společensky odpovědnou část.

Myšlenka společensky odpovědného řízení firmy včetně oblasti investiční politiky není ani zdaleka záležitostí posledních let. Poprvé byla zformulována (alespoň co se novodobé historie týče) po občanské válce ve Spojených státech. Tehdy společnost hledala nové cesty ke změnám systému, jenž nezvládal dostatečně zajišťovat pomoc jinak než na dobročinné charitativní bázi.

Od SRI k ESG

Společensky odpovědný princip podnikání převzal do svého „mentálního portfolia“ také John D, Rockefeller. Ten také definoval termín socially responsible investing nebo sustainable and responsible investments, tedy zkráceně SRI.

V dnešní době se SRI přeměnilo v jinou terminologickou zkratku, ESG. ESG se jednoznačně stalo investičním trendem. Na trhu se drží (a to úspěšně) již natolik dlouho, že ho nelze považovat jenom za módní vlnu.

Společnost totiž dospěla do stádia, kdy pro ni ryze ekonomické faktory přestávají být z pohledu investiční přitažlivosti alfou a omegou. Jedním z kruciálních faktorů se stala veřejná image společnosti, typicky emitenta dluhopisů. A image firmy, to není jen design výrobků, duchaplný marketing nebo spolupráce se superhvězdami.

Čím dál tím důležitější je, zda se firma chová společensky odpovědně. Jestli je férová a transparentní ke svým zákazníkům a zaměstnancům. Jestli se chová odpovědně k životnímu prostředí a co dělá prospěšného pro společnost. 

92875557 516766549012391 7978253922458402816 o
Společnost MOSTEK energo, člen holdingu Energy financial group, předala ZŠ Mostek 15 tabletů pro vzdálenou výuku dětí, které neměly k dispozici adekvátní přístroj. Dobrá ukázka aktivního společenského postoje coby stavebního kamene firemní kultury.

Společensky odpovědné investování se stalo vyhledávaným způsobem ekonomické činnosti. Podle zprávy Global Sustainable Investment Alliance bylo v roce 2018 založeno 290 fondů se zaměřením na zodpovědné investice. Celkově je pod správou podobných fondů přes 30 bilionů dolarů. Podle agentury Bloomberg tak tvoří třetinu prostředků pod správou. Po rozšíření pasivního a algoritmického obchodování jde o další velký trend v oblasti správy aktiv, který nelze ignorovat.

Podle studie společnosti Morningstar citované Investičním webem se až 72 % investorů v USA zajímá o udržitelné investice. Pro 86 procent mileniálů coby investorů budoucnosti je udržitelnost investiční prioritou.