Zatím ani zdaleka neplní svůj potenciál, ale už brzy bude na jeho stategii sázet čím dál tím více firem – při remanufacturingu se nevytváří nové využití pro použité materiály, ale rovnou se obnovují celé produkty, třeba těžké stroje, ale i mobily. A hodně při tom ušetří výrobce i odbětatel.

Taky se vám stalo, že jste si během jediného roku museli pořídit tři telefony, protože se začaly záhadně zesekávat, nebo pračku, která dosloužila půl roku po uplynutí záruční doby? Samozřejmě, že oprava vyšla prakticky dráž, než koupení nových strojů. Je všeobecně známo, že věci jsou dnes často vyráběny tak, aby nás okolnosti přiměly vyměnit je po krátkém čase za lepší nebo prostě jen nové, které (zatím) dobře fungují.

Vracet strojům život

Remanufacturing proti tomu nabízí řešení v opačné strategii. Firmy, které jej zavedou do své výroby, dopředu počítají s tím, aby se jejich výrobky dali levně a snadno repasovat, na čež soustředí i speciální remunfacturingové oddělení. S remanufacturingem začínaly větší strojírenské firmy, využívá se například v automobilovém průmyslu nebo při opravách těžkých zemědělských strojů. Postupně ale začali k jeho modelu přistupovat i osvícení výrobci zboží s kratší životností jako jsou mobily, pneumatiky, nábytek, počítače nebo třeba tonery do laserových tiskáren.

Mohlo by vás zajímat: Ceny povolenek opět porostou

Princip remunfacturingu přitom spočívá v tom, že se použité zařízení rozebere na jednotlivé díly, vyčistí se, opotřebované části se opraví nebo vymění a všude, kde to jde, se nahradí zastaralé technologie za novější a vyspělejší. Výsledkem by měl být produkt, který funguje stejně dobře jako zbrusu nový výrobek – nebo dokonce lépe, díky upgradu technologií za modernější verze. A měla by na něj platit stejná záruční lhůta. V tom se remanufacturing liší od běžného opravování nebo od repasování.

Šetří se až 90 % nákladů

Ekologické ohledy zákazníků i snaha samotných firem o udržitelný rozvoj hrají čím dál větší roli, přičemž remanufacturingem mohou firmy ušetřit až 90 % veškerých surovin. Jeden německý institut dokonce nedávno spočítal, že roční globální úspora energie díky remanufacturingu už teď odpovídá 10,7 milionu barelů ropy, což je množství, které vytěží Saúdská Arábie za jeden den.

V rámci remanufacturingu ale firmy nešetří jen přírodu a zdroje, ale také vlastní i zákazníkovy peníze. Například ve strojírenské výrobě totiž tvoří 65–70 % nákladů na výrobu nového produktu cena materiálů a zbylých 30–35 % tvoří práce, přičemž remanufacturing dokáže tento poměr otočit – cena práce se ale nezvýší, jen se zásadním způsobem ušetří na materiálech. Díky tomu mohou firmy nabízet renovované produkty o čtvrtinu až polovinu levněji.

Čtěte také: Jak se epidemie odrazí na trhu s povolenkami

Konkurenční výhodu manufacturingu jako jeden z prvních využil americký strojírenský gigant Caterpillar, který se do tohoto oboru se pustil v roce 1972 v rámci velké zakázky pro automobilku Ford. Dnes je pro tuto firmu s ročním obratem téměř 46 miliard dolarů remanufacturing zcela klíčovou oblastí podnikání. Výrobci z Catepillaru přitom zjistili, že některé součástky jejich strojů bylo těžší vyměňovat kvůli absurdním drobnostem – stačilo, aby danou část například pokryli o pár tisícin milimetru větší vrstvou kovu a její životnost tak zvýšili třeba o čtyři další životy. Náklady na výrobu obnovitelných součástí výrobků přitom často byly podobně zanedbatelné. 

Vrať součástku, dostaň slevu

Caterpillar navíc přišel i na vhodnou motivaci pro stálé zákazníky. Používá obchodní strategii „zálohování strojů“, v rámci níž nabízí některé renovované části za stejnou cenu jako úplně nové s tím, že pokud je po skončení životnosti klient vrátí Caterpillaru, dostane další výrobek po remanufacturingu už s výraznou slevou.

Co se týče českých firem, které se zajímají o remanufacturing, zmiňme alespoň Knorr-Bremse Česká republika, výrobce brzdových a palubních systémů pro kolejová vozidla, který vybudoval v Liberci remanufacturingovou výrobní halu se špičkovými zařízeními na očišťování starých součástek. Jinak české firmy zatím trochu zaspávají dobu. Ale nejsou sami. V USA tvoří remanufacturing 2 % z celkové výroby a v EU asi 1,9 %. Což znamená, že tohle odvětví má budoucnost teprve před sebou.

Odborníci odhadují, že hodnota remanufacturingu v EU by se měla do roku 2030 ztrojnásobit. Celosvětově má momentálně hodnotu okolo 160 miliard dolarů, z toho největší část, 100 miliard USD, připadá na Spojené státy, kde se remanufacturingem zabývá okolo 70 000 firem. Na druhém místě je EU s 30 miliardami, třetí je Čína (20 miliard) a čtvrté Japonsko (4,7 miliardy).