Švédsko v letošním prvním pololetí vystřídalo Francii na postu největšího čistého vývozce elektřiny v Evropě. Francie se totiž potýká s vleklými výpadky ve svých jaderných elektrárnách, takže se stala čistým dovozcem elektřiny. Uvedla to podle agentury Bloomberg analytická společnost EnAppSys. Druhým největším čistým vývozcem elektřiny v Evropě bylo v pololetí Německo, jehož export výrazně stoupl v důsledku vyšší poptávky ze strany Francie.

Čistý vývoz elektřiny ze Švédska v prvním pololetí dosáhl 16 terawatthodin a čistý export z Německa činil 15,4 terawatthodiny. Francie v pololetí zdvojnásobila celkový dovoz elektřiny na 18,9 terawatthodiny, zatímco její celkový vývoz klesl téměř o polovinu na 16,4 terawatthodiny. V čistém vyjádření tak dovezla 2,5 terawatthodiny elektřiny, zatímco v loňském prvním pololetí vyvezla 21,5 terawatthodiny.

dům se Švédskou vlajkou

„Posun Švédska do čela žebříku exportérů je převážně důsledkem přeměny Francie z čistého vývozce v čistého dovozce,“ uvedla společnost EnAppSys.

Většina švédské elektřiny pochází z jádra, vodní energie a biopaliv. Švédský export elektřiny v pololetí směřoval zejména do Finska a Dánska, napsala agentura Reuters.

Zdroj: oenergetice.cz