Význam společensky odpovědných firem se značkou ESG spočívá v tom, že se kromě vlastního ekonomického růstu aktivně věnují také environmentálním otázkám. Jde například o ekologickou výrobu nebo investicím do ekologických technologií. Věnují se i sociálním otázkám, jako jsou rovnost žen a mužů či odmítání dětské práce.

E jako environmental

Environmentální faktory určují chování ESG společností v oblasti životního prostředí. Zaměřují se na odpad a znečištění, vyčerpání přírodních zdrojů, emise skleníkových plynů nebo odlesňování. ESG investicemi se tedy aktivně podílíte na záchraně naší planety.

S jako social

Společensky odpovědné firmy se intenzivně soustředí také na dobré vztahy na pracovišti i dobré pracovní podmínky. Investováním do takové firmy můžete podpořit férové a genderově vyvážené platy.

G jako governance

Governance faktory se zaměřují na firemní politiku a způsob řízení společnosti. Jde o optimální daňovou strategii či správné odměňování vedoucích pracovníků. Mezi pozitivní důsledky řízení governance rizik patří sladění zájmů akcionářů, omezení politického lobování a eliminovace korupce a úplatků.

Udržitelná investice

Důležitým aspektem investice do ESG společností je i jejich pravděpodobná dlouhodobá udržitelnost a stabilita. Z popisu strategie ESG investic vyplývá záruka, že budou stabilní. To se týká i pandemie koronaviru. Ta podle posledních zpráv znatelně poškozuje globální ekonomiku, ale ESG investic se dotýká mnohem méně.

Důchodové připojištění

V dnešní době je patrné že systémy důchodového zabezpečení řízené státem jsou nedostatečné. Pokud si tedy chce člověk zachovat i na stáří důstojnou životní úroveň, musí se postarat sám. Ideálním řešením může být investice do etického penzijního fondu. Ten nabízí stabilní zhodnocení se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí. Jeden takový nabízí třeba Česká spořitelna. 

Výnosná investice

Kdo investuje striktně sociálně zodpovědně, může se vyřazením „nežádoucích“ společností z portfolia připravit o zajímavé zisky. To se ale může změnit. Společnosti, které dodržují pravidla ESG, totiž v budoucnu mohou být úspěšnější než konkurence. To by se mělo projevit i ve výkonnosti indexů a produktů, které takové firmy sdružují. Že to není jen zbožné přání, dokazuje 12 ETF zaměřených na čistou energii, jejichž výkonnost se letos do začátku června pohybovala okolo 21 %, a překonávala tak s přehledem index S&P 500.

Je zřejmé, že se na sociálně odpovědné investování nelze dívat jako na zázračnou a bezrizikovou příležitost k relativně snadnému zbohatnutí, která nemá ve světě investic obdoby. Je to pořád pouze jedna z mnoha investičních strategií, která má šanci na nadprůměrné zhodnocování, stejně tak jako je zde riziko ztráty. Pokud ovšem bude platit, že tam, kde se hromadí kapitál, porostou i výnosy, může být ESG investování jedním z nejzajímavějších investičních oborů budoucnosti.

esg-investice