Bioplynová stanice v Rapotíně zvyšuje svou produkci o pětadvacet procent. Za hodinu vyrábí skoro pětasedmdesát kilogramů biometanu. To představuje množství, na které osobní auto poháněné CNG ujede téměř dva tisíce kilometrů.

Zaměstnancům bioplynové stanice v Rapotíně se podařilo předzásobit bioplynku z portfolia Energy financial group odpady. Ty se s využitím nejmodernějších technologií proměňují v pokročilé biopalivo s nejnižší uhlíkovou stopou v ČR.

„Díky loňské instalaci výrobny biometanu v areálu bioplynové stanice v Rapotíně dokážeme energeticky využít všechen bioplyn vyvinutý z biologicky rozložitelného odpadu,” vysvětluje Martin Vrtiška, obchodní ředitel Energy financial group.

Využití biologického odpadu pro výrobu energie představuje moderní a efektivní přístup k obnovitelné energii. Česko v této oblasti disponuje velkým, ale zatím nevyužívaným potenciálem.

Čtěte také: Nejzajímavější investiční obor budoucnosti

Česko se může v oblasti bioplynových stanic pochlubit obrovským potenciálem. Na jeho území se nachází celkem 574 jednotlivých stanic, přičemž osm z nich je čistě odpadářských. Pouze jedna však vyrábí z odpadů biometan, který je energií s vůbec nejnižší uhlíkovou stopou.

FIH7e8f33 e BIOPLYN idnes 1
Schéma výroby biometanu. Zdroj: EFG/iDnes.cz

Česko ročně vyprodukuje dva miliony tun biologicky rozložitelných odpadů. Jen pět procent tohoto objemu, tedy skutečný zlomek, se využívá pro výrobu elektřiny a tepla v bioplynových stanicích.

Díky husté plynárenské síti s více než sedmdesáti tisíci kilometry plynovodů by nebylo nic těžkého na tom připojit k ní bioplynové stanice. Podle analýzy, kterou zpracovala společnost Energy financial group, má přitom asi 150 bioplynových stanic potenciál přejít na výrobu biometanu.

To znamená více jak 300 milionů kubíků pokročilého biopaliva pro dopravní prostředky – osobní automobily, autobusy nebo nákladní tahače ve formě BioLNG. Audit provedený ve pro bioplynovou stanici v Rapotíně potvrdil úsporu bezmála 90 procent emisí oproti fosilním palivům.