Skupina velkých světových ekonomik G7 chce ochranu ovzduší a snižování emisí skleníkových plynů podpořit založením klimatického klubu. G7 v dnešním závěrečném prohlášení po summitu v bavorském alpském zámku Elmau uvedla, že cílem je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s úrovní z předindustriální éry.

„Chceme založit klimatický klub, který by podpořil účinné uplatňování klimatické dohody z Paříže,“ uvedli státníci.

Klimatický klub jako mezinárodní otevřené fórum se má opírat o tři pilíře. Prvním bude na cestě ke klimatické neutralitě prosazování odvážných kroků ke snížení uhlíkových emisí, druhým pak společný přechod na bezuhlíkový průmysl a podpora vodíku jako zdroje energie. Za třetí pilíř G7 označila posílení mezinárodních partnerství a podporu spravedlivé energetické transformace.

„Potřebujeme více ctižádosti a odvahy, abychom klimatických cílů dosáhli,“ řekl na tiskové konferenci německý kancléř Olaf Scholz, který summit G7 hostil a který myšlenku vzniku klimatického klubu podporoval.

změna klimatu

Scholz na tiskové konferenci uvedl, že po ruské invazi na Ukrajinu je otázka přechodu na čisté zdroje energie aktuálnější než dříve. Invaze totiž plně odhalila závislost Evropy na ruských energetických surovinách, Německo proto zajištění čistých zdrojů energie považuje za základ energetické bezpečnosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron novinářům po skončení summitu řekl, že nehledě na vysoké ceny energií a šoky, které energetický trh zažívá, je nezbytné v plnění klimatických cílů pokračovat.

Zdroj: ČTK