Sdružení místních samospráv ČR s podporou Spolku pro obnovu venkova ČR iniciovalo podání pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu nového zákona o odpadech.

Pozměňovací návrhy se dotýkají tří oblastí – výše skládkovacího poplatku, tzv. třídící slevy a dále parametru výhřevnosti. Pozměňovací návrhy uplatnila poslankyně Jana Krutáková, členka Výboru pro životní prostředí PSP ČR, informuje Sdružení místních samospráv.

Občané ČR ani představitelé měst a obcí se nemusí důsledků odpadového zákona obávat. „Každý musíme změnit přístup k odpadům a chovat se odpovědně,“ říká Martin Vrtiška, obchodní ředitel Energy financial group, která je mimo jiné vlastníkem bioplynové stanice v Rapotíně. „Do komunálního odpadu nevyhazujeme zbytky potravin a další energeticky využitelné odpady. Snížením množství SKO, který končí na skládkách a ve spalovnách, pomůžeme přírodě a zároveň snížíme naše výdaje na tento způsob likvidace odpadů,“ dodává Martin Vrtiška s tím, že právě odpadová BPS v Rapotíně, která zpracovává BRKO za třetinovou cenu oproti poplatků na skládce, je toho důkazem. „Navíc z odpadů vyrábí eletřinu, teplo pro místní obyvatele a biometan – ekologickou pohonou hmotu s nejnižší uhlíkovou stopou,“ říká Martin Vrtiška.

SMS ČR a SPOV ČR již dříve upozornily, že návrh tří nových zákonů odpadového hospodářství a tzv. změnového zákona bude mít na obce významný, zejména finanční dopad a navrhují úpravy stávajících legislativních návrhů. „Naším cílem je co nejvyužívanější recyklace odpadu na místo jeho likvidace na skládkách či ve spalovnách. Tato změna však musí být postupná, jinak bude mít výrazně negativní dopad na rozpočty obcí a měst. To by vedlo k velkému zdražení svozu odpadů občanům. Proto předkládáme několik úprav, které by tomu měly zabránit. Navrhujeme snížení skládkovacího poplatku namísto finální výše 1850 Kč za tunu na částku 1200 Kč za tunu. Stejně tak požadujeme úpravu výše třídící slevy, aby byla odstupňována pro dosažené výše třídění a byla pro obce motivační a nikoli demotivační, jak je současný návrh. Takto racionálněji nastavené částky splní cíl lépe než skokové zdražení,“ uvádí Veronika Vrecionová, předsedkyně SPOV ČR a předsedkyně pracovní skupiny pro Životní prostředí a zemědělství SMS ČR. 

Mohlo by vás také zajímat:

RAPOTÍN ZVÝŠIL PRODUKCI EKOLOGICKÉ ENERGIE

Předseda SMS ČR Stanislav Polčák upozorňuje, že obě dvě organizace přitom souhlasí se zákazem skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů k roku 2030. „Přestože evropská úprava není takto přísná, přiklonili jsme se k vládnímu návrhu s drobnou úpravou parametru výhřevnosti. Ovšem žádáme, aby stát skutečně podpořil recyklaci například daňovým zvýhodněním druhotných surovin, změnou zákona o zadávání veřejných zakázek či jinými podpůrnými opatřeními,“ uvádí Stanislav Polčák.

Pozměňovací návrhy podpořila poslankyně Jana Krutáková (STAN), která je dnes z pozice členky uplatnila ve Výboru pro životní prostředí PSP ČR. „Pokládám za důležité vládní návrhy dopilovat pozměňovacími návrhy, na nichž se dohodly dvě organizace zastupující obce. Ekonomické dopady předložených legislativ budou totiž výrazné, a to nad rámec evropských požadavků, což i vzhledem k současné pandemii bychom měli v legislativním procesu zevrubně zvážit,“ dodává závěrem poslankyně Jana Krutáková

SMS ČR a SPOV ČR zároveň vyzvalo Svaz měst a obcí ČR, aby k podaným pozměňovacím návrhům vyslovil rovněž svou podporu, protože bez prosazení adekvátních úprav předloženého odpadového balíčku budou rozpočtové dopady na samosprávy výrazné, a to i s ohledem na současnou situaci pandemie koronaviru.