Pět z deseti významných finančních poradců v uplynulém roce zvýšilo objem investic do společensky odpovědných fondů. Vyplývá to z průzkumu datové a technologické společnost FE FundInfo.

Zajímavý je na nárůstu investic do společensky odpovědných fondů fakt, že je podle průzkumu FE FundInfo lidé vyhledávají, přestože plně nechápou všechny aspekty ESG investování. „Investoři intuitivně vnímají, že ESG investice patří do jejich portfolia,“ tvrdí Mikkel Bates, šéf FE FundInfo.

Mohlo by vás také zajímat:

ČESKO MŮŽE BÝT VELMOCÍ ČISTÉ ENERGIE

Průzkum ukázal, že ve vnímání společenské odpovědnosti existuje mezi investory značné množství rozdílů. Většinou od ESG očekávají především ohleduplnost podnikání k životnímu prostředí. Druhým nejrozšířenějším požadavkem na konkrétní společenskou odpovědnost je etika podníkání. Investoři jako etický rozměr ESG podnikání vnímají zejména vyhýbání se určitému typu podníkání, například obchod se zbraněmi nebo podnikání, které je založené třeba na využívání dětské práce.

Bez ohledu na to, že doposud nedošlo ke shodě na závazné definici ESG podnikání, jsou investice do něj stále vyhledávanější. Mikkel Bates, šéf FE FundInfo, se domnívá, že v následujících letech se z ESG dokonce stane pro investování norma. Dokonce jde ve svých úvahách tak daleko, že spekuluje o tom, že v budoucnu bude investice do „ne-ESG“ podnikání nějakým způsobem zpoplatněna například malusem.